Gebruikt frituurvet

Op het kerkplein staat, naast de rode papiercontainer een gele container (formaat kliko). In deze container verzamelen we verpakt gebruikt frituurvet. Het vet wordt gebruikt als biobrandstof. Inzamelen is goed voor het milieu en voor onze portemonnee.

Komt u papier brengen? Neem ook uw frituurvet mee!

Veel gestelde vragen:

Hoe kan ik gebruikt frituurvet inleveren?
Inleveren kan simpelweg door het afgekoelde frituurvet in de originele verpakking of in een andere af te sluiten plastic fles terug te gieten en het mee te nemen. Sommige verpakkingen van frituurvet bevatten een extra brede opening om het frituurvet zo makkelijk mogelijk terug te kunnen gieten. Vast frituurvet (zoals ossenwit) moet u in een oude plastic fles of glazen pot schenken nadat het is afgekoeld tot ongeveer 80 graden.

Waarom moet ik het inleveren?
Hergebruik van gebruikt frituurvet bespaart het milieu, omdat het dan ingezet kan worden als biobrandstof. Grondstoffen die anders voor energieopwekking nodig zouden zijn, zoals minerale brandstoffen, zijn daardoor minder hard nodig. Gebruikt frituurvet als biobrandstof heeft bovendien als voordeel, boven minerale brandstof, dat het minder CO2-uitstoot oplevert en minder vervuiling veroorzaakt door fijnstof uit de uitlaat. Hoewel de inzameling van gebruikt frituurvet afkomstig van consumenten thuis nu nog beperkt is in omvang, is het potentiële effect op het milieu groot.

Waarom is weggooien niet slim?
Gebruikt frituurvet dat weggegooid wordt komt terecht in het riool of in de restafvalstroom. Gebruikt frituurvet dat in het riool
terechtkomt veroorzaakt verstoppingen en levert een grote schadepost op voor gemeenten. Jaarlijks kost dit de samenleving
vele miljoenen euro’s. Hoewel veel mensen weten dat afval zoals vet en doekjes niet in het riool thuis horen, heeft toch vrijwel elke gemeente problemen met verstoppingen door dit soort afval. Gebruikt frituurvet dat in de grijze kliko belandt, komt terecht in de vuilverbranders. Voor de verwerking hiervan betaalt de belastingbetaler. Weliswaar levert het dan energie op, maar op
een manier die de samenleving geld kost.

Om hoeveel gaat het?
De gemiddelde Nederlander gebruikt 4 kg frituurvet per jaar. Daarvan wordt 1,4 kg thuis verbruikt en 2,6 kg in de horeca.
Op jaarbasis betekent dat 23.000 ton frituurvet via het thuisverbruik en 44.000 ton in de horeca. In de horeca wordt op dit
moment al zo’n 95% ingezameld, in de consumentenmarkt nog maar zo’n 1.000 ton. Van het verbruik bij consumenten thuis weten we dat er na het frituren minder frituurvet over is, doordat een gedeelte van het vet wordt opgenomen in het product.
Ook weten we uit onderzoek dat een aantal mensen niet bereid zal zijn om gebruikt frituurvet in te leveren. Op jaarbasis kan daarom ca. 10.000 ton gebruikt frituurvet ingezameld worden vanuit het consumentenkanaal.
Jaarlijks 10.000 ton gebruikt frituurvet = 10 miljoen liter biobrandstof = genoeg voor 10.000 auto’s!

Laatst vernieuwd: 04/04/2014 om 12:55