‘’O kom, o kom Immanuel’’

Advent, tijd van verwachting

De vier zondagen voor kerstmis zijn de adventszondagen.
Advent komt van het Latijnse woord advent dat ‘komst’ of ‘het komen’ betekent.
De adventsperiode bestaat uit vier weken en begint altijd tussen 27 november en 3 december en eindigt op 24 december kerstavond.
Het is de tijd waarin christenen de komst, de geboorte van Jezus Christus vieren en uitkijken naar zijn wederkomst.

Terwijl het buiten steeds donkerder wordt, omdat de wereld aan God voorbij leeft en de dagen korter worden, leven de gelovigen toe naar de komst van hun heiland Jezus Christus, die het Licht der Wereld is.
Over Jezus zei God; ‘dit is mijn geliefde Zoon in Hem vind ik vreugde, luister naar hem!’
Mattheus 17:5

De duisternis staat in de Bijbel voor de dood en de zonde. Het licht staat voor het leven en de opstanding, nieuw leven, licht en uitzicht.
Het blijft niet altijd donker in de buitenwereld of in ons leven. God zorgt voor licht, leven, rust en ruimte ook in ons eigen leven.
Dat merken we vaak het meest in donkere periodes.
Het Licht schept orde in de chaos, het is niet meer donker maar licht, het is helder, je kunt zien wat er gebeurt.
Uiteindelijk overwint niet de dood maar het Licht, letterlijk. Jezus, zo leert de Bijbel, heeft door zijn komst in de wereld en door zijn sterven en opstanding de dood, duisternis en duivel overwonnen.

De adventskalender, de adventsster en de adventskrans.

De adventskalender is er speciaal voor kinderen. Iedere dag mag er een venstertje wordt geopend en op iedere adventszondag is er een groot venter dat open mag. Op kerstavond wordt het laatste venster geopend en verschijnt het kindje Jezus, het kerstkind.

De Adventsster: In aanloop naar Kerst zie je bij sommige huizen een lichtgevende ster voor het raam hangen. Dit verwijst naar het feest van het licht: Jezus kwam om licht in de duisternis te brengen.

De Adventskrans: Een krans werd vroeger gebruikt om mensen te kronen of te onderscheiden. De adventskrans is dan ook een verwijzing naar het koningschap van Jezus. Deze krans is meestal gemaakt van dennengroen, waarin vier kaarsen staan. Iedere adventszondag wordt er een extra kaars aangestoken, dit laat zien dat we steeds dichter bij Kerst komen. De kaarsen verspreiden veel licht en kondigen zo de komst van Jezus Christus, Gods zoon, het Licht in de wereld aan.Kerst is immer het feest van het Licht, letterlijk en figuurlijk.

Tijd van bezinning

Advent is ook een tijd van bezinning. Nadenken over de vragen van leven, zonde en dood, donkerte en licht, vergeving en opnieuw beginnen. De Joodse profeten in de tijd van het Oude verbond leefden in de verwachting dat de Messias, de Verlosser die het Joodse volk zal verlossen van angst en nood, eens komen zou.

Veel profeten hebben geschreven over de omstandigheden ten tijde van de komst van de messias in de wereld. Zij zijn de grote verwachters in het eerste deel van de Bijbel; het Oude Testament. Vooral in de boeken van de profeet Jesaja wordt de komst van de Messias veelvuldig genoemd. Christenen leven in de verwachting dat de Messias, Jezus Christus, de Zoon van God, op aarde zal terugkeren. Zeker in de adventstijd zien christenen hier naar uit.

Vier je met ons mee dat Jezus Christus, de Zoon van God, naar ons toekwam lang geleden? Dat Hij terug zal komen als teken en vervulling van de profetie dat de overwinning op dood en zonde door Hem, de Messias is geschied en voluit wordt gevierd. Dan zal er geen ellende, ziekte, dood en zonde meer zijn, maar leven zijn volgelingen met Hem in eeuwigheid.

In het Licht, voorbij is de duisternis!

Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek?

Bel 0252-580 806 of mail: zorg@wittekerk.nl.

Wil je meer lezen over advent?:

https://visie.eo.nl/alles-over/advent

Met informatie voor jongeren en ouderen, sfeerideeën en knutselen, verhalen en kalenders.

https://www.protestantsekerk.nl/thema/kerst/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Advent_(periode)

Wil je meer lezen over wat Jezus in zijn leven op aarde heeft gedaan?

Kijk dan eens op https://wittekerk.nl/pasen