Deze berichtgeving wordt komende tijd aangevuld met actualiteiten. Daarom is het handig het adres te onthouden: www.wittekerk.nl/corona. Wij beseffen dat wij langs deze digitale berichtgeving niet iedereen kunnen bereiken. Daarom doen wij een beroep op een ieder om na te denken wie digitaal niet bereikt wordt en deze informatie aan degene door te geven.
Laatste verversing van dit bericht: maandag 23 maart

BERICHTEN VAN DE KERKENRAAD
De kerkenraad informeert de gemeente regelmatig met extra nieuwsbrieven. In de nieuwsbrieven lees je ook de pastorale berichten van de predikant. Je kunt deze teruglezen via de volgende links (de meest recente staat bovenaan):
extra nieuwsbrief 24 maart (1 juni; wij gedenken; pastoraal bericht 2)
reguliere nieuwsbrief 20 maart (viering; gebed; geboorte)
extra nieuwsbrief 17 maart (aanpassing maatregelen; pastoraal bericht)
extra nieuwsbrief 13 maart (eerste maatregelen overheid)
extra nieuwsbrief 11 maart (biddag)
VEELGESTELDE VRAGEN
Wat kan ik doen voor anderen?
Het is mooi te merken dat allerlei gemeenteleden nadenken over de vraag hoe we in deze tijd tóch verbonden kunnen blijven, ook nu we niet zullen samenkomen. Ook de vraag wat we voor onze naasten kunnen betekenen, wordt al vaak gesteld. Bij alles geldt: handel binnen de maatregelen die de overheid stelt (zie de link onderaan dit bericht). De volgende ideeën, waarvoor praktische hulp nodig is, worden op dit moment uitgewerkt:
We zoeken naar mensen die zouden willen helpen eenzame en/of oudere gemeenteleden te bellen. Meld je aan via bemoedigen@wittekerk.nl.

Welk nummer kan ik bellen als ik wil helpen en/of hulp nodig heb?
Het Rode Kruis heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar ouderen en zieke mensen terechtkunnen met vragen rond het coronavirus. Het nummer is 070-4455888. De hulplijn is volgens de organisatie bedoeld voor de kwetsbaarste mensen, zoals ouderen die door de corona-uitbraak hun huis niet uit kunnen, maar ook voor zieken en de mensen in hun omgeving.

Ook starten verschillende christelijke organisaties en kerken op dit moment www.nietalleen.nl op. Zij zijn ook bereikbaar per telefoon: 0800-1322. Nietalleen.nl verbindt mensen met een hulpvraag aan lokale organisaties die kunnen helpen.

Gebed
Een aantal gemeenteleden hebben het initiatief genomen tot een wekelijks online gebedsmoment. Je kunt via een spraakverbinding meedoen aan een kringgebed (of alleen meeluisteren). Dit werkt als volgt:

Elke woensdag vanaf 19.30u inloggen, gebedsmoment start om 20.00u
Ja, ‘gewoon’ elkaars stem horen en luisteren naar elkaar, gewoon bij iedereen thuis. Hiervoor dien je een app installeren op de pc of telefoon zodat we met elkaar kunnen praten en naar elkaar kunnen luisteren:
 – Installeer de app Discord op je telefoon of tablet. Kijk in de handleiding of mail naar gebed@wittekerk.nl als het niet lukt.  Doe dit ruim van te voren als je wilt meedoen, installeer het zeker een uur van te voren.
–  Vanaf 19:30 kun je al aanmelden op het kanaal Gebed.
– Om 20:00 uur starten we, het gebed wordt ingeleid en er is daarna maar 1 persoon aan het woord en net als een kringgebed kan het soms even stil zijn tot de volgende persoon weer begint met bidden.
– Wil je daarna nog napraten ga dan naar het Kanaal ‘Luisteren en gesprek’ dit kanaal kun je vanaf nu ook gebruiken om gewoon even met meerdere personen te praten of om even te luisteren naar elkaar.
Deze techniek om met elkaar te praten op deze manier kan tegenvallen qua geluid of het installeren lukt niet goed.  We verwachten dat we woensdag toch op deze wijze met zijn allen kunnen bidden.

Heb je ideeën rond gebed of gebedspunten? Mail naar gebed@wittekerk.nl (Manon en Arie). Voorbedes en dankzeggingen voor de online vieringen kunnen worden gemaild naar zorg@wittekerk.nl.

Giften
Het noodgedwongen annuleren van kerkdiensten heeft vele gevolgen. Eén van de vele daarvan is het tijdelijk gemis van collecten en inkomsten uit verhuur. Op www.wittekerk.nl/givt lees je hier meer over. We plaatsen dit bericht omdat we weten dat bij velen deze vraag leeft. Uiteraard hebben ook allerlei andere praktische en persoonlijke vragen onze aandacht.

Afgelasting van activiteiten
In de agenda van de Witte Kerk kun je zien wat niet doorgaat. Dit betreft sowieso alle kerkelijke activiteiten tot en met 1 juni, inclusief groeigroepen en dergelijke bij mensen thuis of vieringen elders (zoals in woonzorgcentra).
Richtlijnen PKN

Maatregelen Rijksoverheid